Vraag en antwoord (FAQ) betreffende de voertuigen
eerst een belangrijk onderscheid:
oldtimer : voertuig van minstens 25 jaar oud, uitgerust met een o-plaat
deze wagens gaan nooit naar de keuring, behoudens éénmaal bij de eerste inschrijving of wanneer de wagen van eigenaar verandert
classic car : voertuig van minstens 25 jaar oud, uitgerust met een gewone nummerplaat
deze wagens gaan elk jaar naar de keuring.
op het eerste gezicht is het huren van (militaire) oude voertuigen duur. Is dat zo ?
weet dat u met unieke voertuigen rijdt waar geen vervanging meer mogelijk is, enkel herstelling. Als u slechts enkele malen per jaar huurt bent u er veel goedkoper van af dan er zelf één te bezitten en te onderhouden. Oude voertuigen rijdende houden kost immers handenvol geld. De huurprijs reflecteert dat.
maar de verzekering en rijtaks van een oldtimer is toch goedkoop ?
Dit is zo als het voertuig van een o-plaat voorzien is. Bij ons is dat niet zo omdat er geen enkele commerciële activiteit met een o-plaat mag plaatsvinden, op straffe van zware boetes en verval van de verzekering. Daarenboven zijn de voertuigen die wij aanwenden voor verhuur jaarlijks gekeurd en verzekerd. Geen nare verrassingen dus bij een eventueel ongeval.
Ik zie nochtans af en toe militaire oldtimers die rondritten organiseren tijdens één of andere herdenking. Mag dat dan niet ?
jawel, want herdenkingen vallen onder gemeentelijk toezicht en worden beschouwd als cultureel-historische evenementen, dus niet commercieel. dat mag wel.
De eigenaars van deze voertuigen treden dan ook onbezoldigd en onbaatzuchtig op.
Dus een trouwfeest of bedrijfsevenement waar oldtimers (met O-plaat) vrienden, kennissen en klanten vervoeren op de openbare weg, is verboden ?
inderdaad. een dergelijk evenement is niet cultureel, hoe je het ook inkleedt , en Dan is de politie gemachtigd de voertuigen staande houden.
het risico is dus dat uw feestelijk vervoer, letterlijk, stil gelegd wordt.
maar met een classic car kan dat dan wel ?
ja, maar enkel gratis. indien de chauffeur of de eigenaar op gelijk welke wijze vergoed wordt, valt hij onder het decreet personenvervoer van 2014, indien hij zelf rijdt, of onder de wetgeving op verhuur van auto's, indien hij zelf niet aan het stuur is. de eigenaar als vergoeding aan tafel laten aanschuiven wordt gezien als vergoeding in natura.
u ziet het wel : de wetgever wilt paal en perk stellen aan particulieren die met hun oldtimers handel drijven op een onwettelijke en soms ronduit gevaarlijke wijze.
maar ik mag toch een plezierritje maken met vrienden met een oldtimer of een classic car ?
Uiteraard, dat is volkomen prive, niet gekoppeld aan een georganiseerd evenement en er hangt geen enkele bezoldiging of vergoeding aan vast. maar een zondagsritje om klanten te plezieren mag dan weer niet want commercieel gelinkt. de controlerende inspecteur zal er zeer snel achter komen hoe de vork aan de steel zit.
waarom is die wetgeving zo streng ?
sommige eigenaars pogen hun oldtimers te rentabiliseren. begrijpelijk.
maar Dergelijke chauffeurs beantwoordden aan geen enkele wettelijke voorwaarde en zijn niet verzekerd om commercieel mensen te vervoeren.
Er is zelfs meer : voor oldtimers met o-plaat geldt dat deze voertuigen niet onderhevig zijn aan de jaarlijkse keuring. sommige voertuigen zijn in de laatste 20 jaar of langer niet meer de keuring gepasseerd. ik kan u verzekeren, vanuit mijn technische ervaring, dat sommige oldtimers rijdende doodskisten zijn. sla de pers er maar op na : elke zomer gebeuren er zware en soms dodelijke ongevallen met dergelijke ongekeurde wagens.
ik mag toch volkomen prive met mijn oldtimer naar de winkel of naar het containerpark ? En tijdens de zomer even naar het werk bollen ?
neen, helaas niet. je mag enkel recreatieve verplaatsingen doen. je oldtimer op de parking van een grootwarenhuis of ook maar iets vervoeren dat niet recreatief is, en je bent strafbaar. Oldtimer staat geparkeerd op je bedrijfsparking ? Opletten als de politie dat ziet.
als je dat wilt doen moet je je wagen herinschrijven als classic car, dus met een gewone nummerplaat, en elk jaar naar de keuring gaan. van dan af ben je vrij om te doen wat je wilt met jouw classic car. Wil je echter commercieel actief zijn met een classic car, dan moet je uiteraard een ondernemingsnummer hebben, het zelfstandig statuut (al dan niet deeltijds) hebben en jouw wagen commercieel verzekeren. Wil je commercieel mensen vervoeren dan moet je ook nog over een taxivergunning beschikken.
ik ben lid van een oldtimer club en af en toe doen we een benefiet waarbij het publiek tegen een kleine vergoeding een ritje mag meerijden. mag dat ?
neen. dan moet jouw club een taxivergunning aanvragen aan de gemeente waar die gevestigd is. alle chauffeurs moeten over een chauffeursvergunning beschikken. de wagens moeten allen heringeschreven worden met een tL-nummerplaat.
bezint eer ge begint want dit kost handenvol geld.
en wat riskeer ik nu als ik dat allemaal naast mij neerleg ?
heel wat. stel, de wegpolitie houdt je staande en stelt vast dat je met een oldtimer (dus met o-plaat) in opdracht passagiers vervoert tijdens een trouwstoet.
wat gebeurt er ?
- je wordt verzocht de o-nummerplaat af te halen van jouw wagen want deze plaat wordt ter plaatse in beslag genomen. de wagen mag niet meer rijden en zal moeten getakeld worden want een wagen zonder nummerplaat mag niet stationeren op de openbare weg.
- PV wordt opgesteld wegens het oneigenlijk gebruik van een o-nummerplaat; rijden zonder taxivergunning; niet houder zijn van een chauffeursvergunning; niet kunnen voorleggen van een rijbewijs met geneeskundige schifting; niet in orde zijn met de technische schouwing en niet verzekerd zijn voor commercieel vervoer.
kortom, dit gaat je duizenden euro's kosten.
echt? mijn buurman doet dat regelmatig met zijn oldtimer en hij heeft nog nooit niets voor gehad.
dat verhaal kennen we . Tot hij tegen de lamp zal lopen en tja, wie niet horen wil moet maar voelen. maar zeg niet achteraf dat hij bij deze niet gewaarschuwd was.
staat uw vraag hier niet bij ?
mail ons uw vraag; wij geven spoedig antwoord